De brand

24 juni 2001

Op een mooie zonnige zondag overkwam ons iets heel naars. Ons gerestaureerde huis brandde af. Ik (Guus) was op die dag alleen thuis want de kinderen waren zwemmen en Lucienne was met vrienden wandelen . De toenmalige bewoner van 37A, luc van de Auwera was , zoals gebruikelijk in het weekend, naar België. Lottie, mijn zus die op 37B woonde was die dag naar Zwolle. Zoals gezegd was het een prachtige dag. Ik was met name in de tuin bezig. Toen de kinderen het einde van de middag thuis kwamen hoorden wij een brandweersirene. Ik liep richting de straat om te kijken wat er aan de hand was. Bij de straat aangekomen zag ik mijn buurman Jan van den Brink aan komen rennen. Hij riep: “Het is bij jou, het is bij jou!”.

Ik keek naar boven en zag aan de zijkant van het dak de rook onder de pannen vandaan komen. Ik keerde mij om en rende naar binnen. Mijn zoons, Timo en Ruben renden mee. Toen wij op de zolder aan kwamen zagen wij dat de brand op de 2e zolder was. In de zolderkamer waar de brand woedde spoot ik een brandblusser leeg. Dit had niet veel effect. Snel rolden wij de brandslang van de eerste etage uit. Hiermee ging ik in de doorgang tussen de twee zolders liggen en probeerde daarvandaan het vuur te blussen. Mijn zoon stuurde ik naar beneden om de brandweer de weg te wijzen. Ons huis is geen standaard huis en de kans bestond dat de brandweer niet de juiste trap naar boven zou nemen.

Toen ik daarboven lag zag ik ineens vlammen op een andere plek uit de vloer komen. Ik begreep toen dat ik niet veel kon uitrichten. De brandweer was inmiddels boven aangekomen. Toen ik ze liet zien waar de brandhaard was bleek hun mobilofoon niet te werken. Ik ben naar beneden gegaan om een goede te halen. Beneden aangekomen ontbrandde de diverse gassen op de zolder en was er een flash-over. Een steekvlam van meters kwam uit de verschillende dakkapellen. Vanaf dat moment werden de brandweermannen uit het huis gehaald en werd er nog alleen maar van buitenaf geblust. Mijn zoon Timo werd van de zoldertrap afgeblazen vanwege de druk bij de ontploffing. Gelukkig bleef hij verder ongedeerd. De brand verwoestte de twee schilddaken en een gedeelte van de 1e etage. De waterschade deed de rest. Op de top van de brand stonden er 18 spuiten op het pand gericht.